BİTKİLER ALEMİ TARİHİ

15.ve 16. yüzyıllarda tıbbi bitkiler ile alakalı çok sayıda makale ve kitap yayımlandı.Bu dönemde 'pharmacopoeias' isimli İlaçlar kitabını yazan doktor ve meşhur botanikçi alman Valerius Cordus sayılabilir.16. yüzyılda merceklerin kesfi ve mikroskobun bulunması botanikte gelişmelere hız kazandırdı.1665 yılında Robert Hooke şişe mantarından aldığı kesitleri mikroskobunda incelerken küçük odacıklar gözlemlemiş ve bunlara 'cell=hücre yada odacık' adını vermiştir.Hücreyi keşfeden Robert Hooke mikroskop ile yaptığı gözlemleri çizimlerine yansıtmış ve 'Micrographia' (Mikro Çizimler) isimli kitabında yayımlamıştır.  Robert Hooke'un mikroskop kullanarak yapmış olduğu çalışmaları takiben Marcello Malpighi ve çok önemli bitki anatomisi ve fizyolojisi çalışmaları bulunan bitki fizyolojisinin   babası olarak kabul edilen 'Nenemiah Grew'  önemli botanikçilerdendir.
17.yüzyılın önemli botanikçilerinden biri olan Gaspard Bauhin Linneus'tan önce bitkileri ikili isimlendirme yöntemi ile adlandıran ilk botanikçidir.
1727 yılında ingiliz fizyolog,mucit ve kimyacı Stephen Hales 'Vegetable Statick'(Bitki Statiği) isimli kitabını yayımladı.Hales kitabında suyun bitkilerde nasıl mobilize edildiğini açıkladı ve bitki fizyolojisinin temellerini attı.
İsveçli botanikçi,doktor ve zoolog Carl Linnaeus(Carolus Linnaeus) 1753 yılında 6000'e yakın bitki türünü tanımladığı ve günümüzde hale kullanılan 'Binomial nomanclature'(İkili İsimlendirme) bitki sistematiğinin temellerini attığı 'Species Plantarum'(Bitki Türleri) isimli kitabını yayımlamıştır.Ayrıca bu kitabında Linne bitkilerin eşey orgalarını referans alıp sınıflandırılmasını önermiştir. 1754 yılında bitkiler alemini(Kingdom=Alem)  25 Class(Sınıf=Class)'a ayırmıştır.
Günümüzde botanik bilimindeki çalışmalar yapılan yeni keşifler,yöntem ve teknikler ile gelişmeye devam etmektedir.Özellikle hücre üzerinde yapılan genetik ve moleküler genetik çalışmalar,bitki kimyası,özellikle tarımsal endüstride ve beslenme alanlarında etik olarak tartışma yaratsa da(Çeşitli hastalıklara,zararlı böceklere karşı dayanıklı,yüksek verimli genetiği değiştirilmiş organizmalar) devrim sayılabilecek gelişmelere sahne olmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Video